top of page

Arkitektprosjekt på Joplassen: når hver minste detalj teller

De hadde aldri tenkt å flytte til Orkanger, men da Arve Martin Jensen og Hilde Karin Burø ved en tilfeldighet oppdaget et arkitektprosjekt på Joplassen, ble veien kort. De falt raskt for hustypen, og med hjelp fra On Arkitekter og Ingeniører som sikret mulighet til å påvirke det meste selv, var avgjørelsen enkel. Det skulle også vise seg at Orkanger faktisk er en veldig fin plass å bo.


Det var sensommeren 2019 samboerparet kjøpte prosjektet. På det tidspunktet hadde de bare plantegningene å forholde seg til, men så raskt potensialet for å gjøre det hele til sitt eget. Og ett år senere sto huset ferdig.


Hilde Karin Burø er opprinnelig hitterværing, oppvokst på ei lita øy med kun båtforbindelse. Hun flyttet fra Hitra 1998, og tre år senere ble hun samboer med trondhjemmeren Arve Martin Jensen. De siste 23 åra har de bodd både i Trondheim og i Malvik, men forlot til slutt bylivet til fordel for Orkanger.De synes prosjektet på Joplassen var forlokkende, og fikk raskt et godt inntrykk av On som arkitektkontor. Arve Martin har jobbet flere år i elektrobransjen med kommunikasjon og telefoni. Han ble som et lite barn da han fikk tildelt de første BIM-tegningene.


- Da kosa jeg meg godt, forteller Arve og viser frem tegningene på mobilen sin. Her kan jeg se hele huset i alle vinkler fra utsiden, eller navigere meg gjennom hvert rom på innsiden, fortsetter han.


BIM er forkortelse for bygningsinformasjonsmodellering, og er en digital 3Dfremstilling av bygningen som planlegges. Med dagens teknologi kan disse skissene bli svært realistiske, og gir et godt bilde på hvordan resultatet blir. Her kan også tid, kostnad, energiforbruk og materialegenskaper inkluderes.


Ingenting var bygd da vi begynte. Vi kom inn og fikk tilpassa huset akkurat som vi ville, forteller han videre.


Han beskriver hele prosessen som en ren og skjær fryd, fra start til ende. Hvis de hadde spørsmål eller ønsker, var hjelpen kun en rask telefon unna, både til arkitekt og snekker. Det var aldri noe som ble for vanskelig.


Vi var bevisste på hva vi ønsket, forteller Hilde.

Selv om de bare er to, får de ofte besøk av både barn og barnebarn. Da er det greit med både soverom og bad i alle de tre etasjene.


Hovedsoverommet har de valgt å plassere i 1. etasje. Her har de latt seg inspirere av sin forrige bolig, med walk-in closet som knytter soverom og bad sammen. Badet er nesten en tro kopi av deres forrige, med samme interiør og løsninger. I tillegg fikk de montert et vindu for naturlig lys.


Opp eiketrappen, som er lakkert i en spesialblandet farge for å matche parkettgulvet 100%, møter du utsikten. Store varmedempende vinduer og nesten 4 meter takhøyde rammer inn Orkanger. Midt i rommet står peisen – 360 grader glassrammet med hvite rullesteiner på innsiden.

Peisen er utrolig praktisk. Det er en gasspeis, så det holder seg så rent og ryddig, forteller Arve. Det er en løsning vi er veldig glade vi gikk for.


Utvendig er mye beholdt som i prospektet, men innvendig satte kun kreativiteten grenser. De er positivt overrasket over hvordan alle ønsker har blitt innfridd.


Foto: privat
Foto: privat

Det ble akkurat som vi ønsket oss, forteller Hilde. Det er helt på detaljnivå som kun vi og snekkerne ser. Kundebehandlingen vi har fått fortjener virkelig topp karakter.

- Og det til tross for at vi var, det vi kaller, en «krevende» kunde, fortsetter Arve. Også dører, panel og farger er tilpasset etter parets ønsker, til og med listene er finjustert. På takterrassen over garasjen, har de fått tilpasset et glasstak som gir ly for regn og vind. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.


- Vinduet ved spisebordet er faktisk tilpasset skjenken som står under, forteller Hilde, som er veldig interessert i interiør og farger.Sokkeletasjen har egen inngangsdør og garasje.


- Det at huset har to innganger, og at det er soverom og bad på alle etasjer, gjør det mulig å kunne fungere godt i huset, selv om en blir gammel og skral, sier Hilde.


Hun har døpt hovedrommet i sokkeletasjen til «allrom». Her slippes kreativiteten løs.For mer enn ti år siden foreslo en bekjent at hun skulle begynne å male. Uten annen erfaring enn sin interesse for farger og interiør tenkte ikke Hilde særlig mye mer på det, før hun noen år senere gikk til innkjøp av maling, pensler og lerret. Og siden har hun malt.


Maleriene har spilt en stor rolle i det nye hjemmet, hvor hun har malt til interiøret og fargene i huset – alt fra møbler til puter. Til og med sengeteppet på soverommet matcher maleriene på veggen.


- Det var jo helt naturlig at jeg måtte lage egne malerier, tilpasset huset og interiøret, forteller hun og peker på det første maleriet hun malte.Maleriene blir til i allrommet i sokkeletasjen. Her har også Arve Martin eget lydstudio. Han har vært musikkinteressert hele livet, fra å spille gitar i band til å synge i kor. Etter han flyttet til Joplassen, har han begynt å trene i Orklandbadet. Der har han blitt kjent med en av instruktørene som deler samme musikkinteresse, og de dannet raskt en duo som opptrer med sanger i forskjellige sjangere men med mest vekt på viser. Øvingene tar de gjerne i tredje etasje, mens Hilde maler i allrommet. Da får de holdt på uforstyrret begge to.
Paret skryter videre av Orkanger som bosted, av gode naboer og et imøtekommende lokalsamfunn det er lett å bli kjent med. Her trives de, både hjemme og på farten.


Vi hadde ikke skjønt hvor bra det er her på Orkanger før vi flytta hit, forteller Arve Martin. Vi trenger ikke dra til Trondheim lenger. Vi har alt vi trenger her.

- Som godt voksne med utflytta barn har vi vært nødt til å inkludere oss selv, og det har vi gjort med god respons, fortsetter Hilde.


Hun har blitt medlem i Orkdal kunstforening, og har allerede deltatt på flere utstillinger.


- Orklendinger er kanskje litt mer lik meg, som er Hitterværing, ler hun. Folk her virker litt mer integrerende enn i byen.


Miljøet passer det sosiale paret godt, som gjerne tar imot besøk i sitt nye hjem. Det spares ikke på komplimenter og skryt når gjestene passerer dørstokken.Av og til tenker jeg «for et hus vi har fått», forteller Arve.

- Jeg er faktisk stolt over huset vårt, fortsetter Hilde. Jeg gleder meg til å komme hjem hver dag.


Foto: Allsidig Design

Comments


bottom of page